Tillbaka

Sagt om Mando


”HOMMAGE À MANDO” AV JAN SIGURD

Första mötet med Mando för Jan Sigurd, musiker och författare, var år 1976. Han och tv-kollegan Adde Malmberg hade precis fått sin första lön från Sveriges Radio och ville fira på en riktigt bra Malmökrog. Som New York-romantiker föll de direkt för Mando. De gillade både menyn, atmosfären och den unika inredningen, och Mando blev snart deras favoritkrog.

När Jan Sigurd på 80-talet skrev nedanstående dikt om Mando, lät han sig inspireras av restaurangens likheter med Manhattan. Dikten publicerades i Sydsvenskan på ett uppslag om aktningsvärda krogar i Malmö.

 

Den första fläkt av storstad vi sett, en Manhattanbar i Malmö med lövbit,
nöttvåa och elefantöra hemmahörande på trätablett av plast

Uppflugen på de golvfasta barstolarna kunde man betrakta världen på andra sidan Atlanten utanför fönstret, se män och kvinnor gå förbi som en enda lång Easter parade

Från denna utkiksplats kunde man också vända blicken inåt och se den ouppnåeliga servitrisen på andra sidan disken, och genom röken, grillen där lökringarna och pommes fritesen glödde

Kopparförsedda väggar, punktljus i dunkel, den fräna doften av grillat kött

Vår småstadsdjungel skådad genom ett amerikanskt filter av drömmar, Dry Martinis och alltför många B-filmer i svartvitt


SAGT OM MANDO I MEDIA

Genom åren har Mando förekommit i allt från tidningsartiklar till nyhetsinslag, en tv-serie och en roman. På 80-talet gjorde även SVT’s program K-märkt ett inslag om Mando, varför många än idag tror att lokalerna är K-märkta.

Här har vi samlat några tidningsartiklar om Mando, klicka gärna på bilden för att läsa artikeln.


 


 
 

ÅRETS RESTAURANG 2015

Mando blev 2015 korat till Årets restaurang i Malmö, av Malmö citysamverkan som delar ut priser till Malmös butiks- och krogliv. Finalisterna röstades fram av allmänheten. Samma år blev Mando nominerat till priset Årets företagare.

Prisutdelningen för Årets restaurang gick av stapeln på Malmö Live och motiveringen löd: ”[Mando] har ett smart och genomtänkt koncept, något som märks på allt från inredning till meny och service. När du går hit får du precis vad du vill ha, och du blir inte besviken. Under sin tid i city har restaurangen verkligen bidragit till stadskärnan. Denna imponerande restaurang har dessutom lyckats överleva i en tuff bransch, utvecklats med tiden men hållit fast vid sitt lyckade koncept.”